SDE++

Budget: In 2025 is € 8 miljard beschikbaar
Doelgroep: Bedrijven en non-profit
Deadline: 7 oktober t/m 6 november 2025

Introductie

De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) ondersteunt projecten die bijdragen aan de verduurzaming van Nederland. De regeling richt zich op technieken die hernieuwbare energie produceren of CO₂-reductie realiseren. Het doel is om kosteneffectief bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen, zoals de vermindering van broeikasgasemissies met minimaal 55% in 2030 ten opzichte van 1990.

Doelgroep

De SDE++-subsidie is bedoeld voor bedrijven en non-profitorganisaties die grootschalig hernieuwbare energie willen opwekken of de CO₂-uitstoot willen verminderen. Dit omvat sectoren zoals industrie, mobiliteit, elektriciteit, landbouw en de gebouwde omgeving. De Rijksoverheid komt niet in aanmerking voor deze subsidie.

Budget en maximale subsidie

  • In 2025 is er een budget van € 8 miljard beschikbaar voor de SDE++-regeling.
  • De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de technologie, de hoeveelheid geproduceerde energie of vermeden CO₂ en de marktprijzen. Er wordt een basisbedrag per eenheid energie of vermeden CO₂ vastgesteld.

Voorwaarden

  • Subsidieperiode: De looptijd van de subsidie varieert per technologie en kan oplopen tot 15 jaar.
  • Ingebruiknametermijn: Afhankelijk van de techniek moet de installatie binnen 1,5 tot 5 jaar na de subsidieverlening in gebruik zijn genomen.
  • Vergunningen: Alle benodigde vergunningen moeten zijn verkregen op het moment van de subsidieaanvraag.
  • Haalbaarheidsstudie: Voor bepaalde technieken is het verplicht een haalbaarheidsstudie mee te sturen bij de aanvraag.
  • RVO.NL
  • Categorieën: De SDE++ kent verschillende categorieën, zoals hernieuwbare elektriciteit, hernieuwbare warmte, hernieuwbaar gas, CO₂-arme warmte en CO₂-arme productie.

Deadline

De SDE++-regeling kent jaarlijks één openstellingsronde. In 2025 is deze van 7 oktober t/m 6 november.

Interesse?

Interesse in een van de subsidies of heeft u een vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier, telefoon of e-mail.

Stappen voor SDE++

query_stats

Stap 1. Oriëntatie en consultatie

Overleg met experts om de beste subsidiemogelijkheden te bepalen.

picture_as_pdf

Stap 2. Projectvoorbereiding

Verzamel benodigde vergunningen en stel een businesscase op.

send

Stap 3. Aanvraag indienen

Dien de aanvraag in tijdens de openstellingsronde.

format_list_numbered

Stap 4. Rangschikking

Projecten worden beoordeeld en geprioriteerd.

approval_delegation

Stap 5. Subsidietoekenning en implementatie

Voer het project uit met de toegekende subsidie en onderneem tijdig de ingebruikname.

Veelgestelde vragen

De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de technologie, de hoeveelheid geproduceerde energie of vermeden CO₂ en de marktprijzen. Er wordt een basisbedrag per eenheid energie of vermeden CO₂ vastgesteld.

De SDE++ vergoedt de onrendabele top van projecten, oftewel het verschil tussen de kostprijs van duurzame energie of CO₂-reductie en de marktwaarde daarvan.

Nee, alleen nieuwe projecten komen in aanmerking. De productie-installatie mag nog niet gerealiseerd zijn op het moment van de aanvraag.

De openstellingsronde is verdeeld in verschillende fasen met oplopende maximale subsidiebedragen per ton vermeden CO₂. Aanvragers kunnen kiezen in welke fase zij hun aanvraag indienen, afhankelijk van de benodigde subsidie per eenheid.

De SDE++ kent de volgende hoofdcategorieën: Hernieuwbare elektriciteit, Hernieuwbare warmte, Hernieuwbaar gas, CO₂-arme warmte, CO₂-arme productie.

Inhoud

Subsidie aanvragen?

Interesse in een van de subsidies of heeft u een vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier, telefoon of e-mail.

Subsidie aanvragen?

100+ Toonaangevende klanten

Relevante subsidies

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Lorem ipsum dolor sit.Lorem ipsum.